آیت الله سید ابوالحسن مجتهد حسینی خسروشاهی
آیت الله ابوالحسن خسروشاهی جد اعلای خاندان علم وفضیلت خسروشاهی یکی ازفقهای بزرگ ونامدار شیعه می باشد . زادگاهش خسروشاه است خاندان حسینی خسروشاهی در آذر بایجان وایران شهرت زیادی دارند واکنون بیش از دو قرن است که سابقه روحانیت وفقهات در این خاندان سامان دارد و از نسل سید ابوالحسن خسروشاهی تاکنون علما وپیشوایان دینی برجسته ای برخاسته اند که نوعا به مقام اجتهاد نائل ومشعلدار هدایت وارشاد در این دیار علم پرور گشته اند تمام اسلاف این خاندان به تقوا وپرهیزکاری وطهارت وایثار وتعالیم آسمانی معروف هستند نسب سید حسن خسروشاهی با 26 واسطه به امام حسین بن علی (ع) می رسد از خاندان بزرگ حسینی خسروشاهی می توان به
1- آیت الله سید ابوالحسن خسروشاهی
2- فرزند ایشان آیت الله سید علی خسروشاهی
3- فرزند ایشان آیت الله سید محمد خسروشاهی
4- فرزند ایشان آیت الله سید احمد خسروشاهی
5- فرزند ایشان آیت الله سید مرتضی خسروشاهی
6- فرزند ایشان آیت الله سید احمد – سید ابوالفضل – سید هادی خسروشاهی
اشاره کرد.
آیت الله سید محمد خسرو شاهی
آیت الله سید محمد خسرو شاهی در سال 1229 هجری قمری در کربلا به دنیا آمد و به همراه والد خود آیت الله حاج سید علی خسروشاهی به نجف اشرف منتقل گردید در آنجا به تحصیل مشغول بود تا آنکه خود یکی از مراجع فقه وفقاهت گردید. وی از محضر شیخ انصاری تلمذ نمود ه است ایشان انسانی فاضل وعالم بود
از تالیفات ایشان می توان از : مشکاه المصابیح در اصول فقه - رساله ای در وضع الفاظ و رساله ای در حقیقت شرعیه در اصول دارد
آیت الله سید محمد خسروشاهی به سال 1312 هجری قمری در تبریز وفات یافت و طبق وصیت ایشان در رواق مطهر حضرت علی (ع) در نجف اشرف مدفون است .
آیت الله سید احمد حسینی خسروشاهی
آیت الله سید احمد خسروشاهی یکی از بزرگترین فقهای آذر بایجان و از مشاهیر آنان در اوایل قرن چهاردهم هجری می باشد شرح وخدمات ایشان در بسیاری از کتب وتذکره ها آمده است .
ولادت ایشان در سال 1366 بوده است ایشان در اوایل جوانی فقه را در تبریز نزد آقا میرزا مهدی معروف به قاری فرا گرفته است وتحصیلات عالیه را در نجف اشرف ودر محضر بزرگانی چون فاضل ایروانی – حاج میرزا حبیب الله رشتی – آقا شیخ حسن ممقانی تالمذ نموده است .
در مراجعت از نجف اشرف قریب 14 سال در تبریز مشغول انجام وظایف روحانی از قبیل تدریس وتصنیف واقامه نماز جماعت بود تا در سال 1324 قضیه مشروطه در ایران اتفاق افتاد ایشان عازم عتبات عالیات شده و در آنجا به زیارت بیت الله الحرام مشرف شدند در مدینه منوره ودر زیارت حرم پیامبر ودر روز عید غدیر مرگ خود را به واسطه تهاجم دشمنان زمان وسوء قصد اشرار بی ایمان به عنوان عیدی از جد بزرگوارش در خواست نمود وبه فاصله چند روز به رحمت ایزدی پیوست ودر قبرستان بقیع مابین بیت الاحزان وقبور ائمه اربعه وقبر فاطمه بنت اسد مدفون گردید .
آن مرحوم به فرزند ارشدش آیت الله سید مرتضی نقل فرموده است که در نجف اشرف به نماز شب مداومت داشتم در بعضی از شبها که به واسطه کثرت مطالعه دیرتر می خوابیدم وبیدار نمی شدم هاتفی صدایم می کرد « آقا آقا یا سید احمد سید احمد» بیدار می شدم ولی شخص هاتف را نمی دیدم ولی می دانستم که وقت نماز است ومی دانستم که او فرشته وملائک است.
مرحوم خیابانی می نویسد : آیت الله سید احمد خسروشاهی از اساتید عظام این حقیر بود که سالها بعد از مراجعت از نجف اشرف در خدمت ایشان درس خصوصی داشتم فقه واصول را با اینکه به بحث علمای تبریز حاضر شده بودم مجددا به واسطه بیانات وافیه آن باقعه العصر ونادره الدهر انجام واستفاضه واستفاده حاصل نمودم .
از تالیفات ایشان می توان به :
1- حاشیه بر رسائل شیخ انصاری
2- حجیه القطع والظن والبراءه ( نامطبوع )
3- حاشیه بر مشکوه المصابیح فی التعادل والتراجیح
4- حاشیه بر باقریه
اشاره کرد.
آیت الله حاج سید مرتضی خسروشاهی
آیت الله سید مرتضی فرزند سید علی یکی از فرزانگان فقهی در قرن چهاردهم هجری می باشد که دارای اخلاف ویادگاترهای مجتهد دیگر می باشد حاج سید مرتضی قریب 45 سال مداوم به وظایف فقهی و روحانی خویش اشتغال داشته است تحصیلات مقدماتی را نزد اساتید جلیل القدر مانند حاج میرزا ابوالحسن انگجی ومیرزا ابوالقاسم جواهری ومیرزا رضا معروف به بالا آقا تلمذ نموده سپس از محضر آیات عظام نائینی حاج شیخ عبدالکریم حائری ادامه داده است تا موفق به اخذ اجازه از محضر آن اساتید عالیقدر گردیده است وعلامه امینی نیز سالها از محضر آیت الله حاج سید مرتضی بهر برده است .
وی در رشته فقه وکلام و اصول آثاری از خود به یادگار گذاشته است که برخی از آنها عبارتند از :
1- موائد الا فهام فی شرح قواعد الاحکام که فقط قسمت طهارت در حدود 10000بیت خارج گردیده است.
2- نثارات الکواکب علی خیارات المکاسب نزدیک 3000 بیت
3- رسائل مفرده در مسائل متفرقه
4- ذروه السعاده فی نیه العباده
5- امطار الدر فی مقدار الکلر
6- قمع الشکوک عن لبس المشکوک
7- مختصر الکلام فی حکم السلام
8- اهداء الحقیر فی منی حدیث الغدیر الی اخیه البارع البصیر ( منظور از اخ شیخ محمد صدیق از علمای عامه است )
9- حاشیه العروه الوثقی .
آیت الله سید احمد خسروشاهی
آیت الله سید احمد خسروشاهی در 26 ربیع الثانی سال 1330 هجری قمری به دنیا آمد پس از طی آموزشهای مقدماتی و سطح از والد ماجد و اساتید دیگر در سال 1314 هجری شمسی به مناسبت مخالفت ایشان با رژیم پهلوی به مشهد مقدس رفته و درآنجا از محضر اساتیدی چون آیت الله حاج حسین قمی – آیت الله میرزا ابوالحسن انگجی – آیت الله میرزا محمد آقا زاده خراسانی استفاده نمود سپس به تبریز بر گشت و دو سال بعد برای ادامه تحصیل حوزه ای به قم رفت ودر درس مرحوم آیت الله حایری یزدی و آیت الله خوانساری حاضر شد بعد از تحصیل به در خواست پدرش به تبریز برگشته و شروع به مبارزه با رژیم پهلوی کرد .
آیت الله سید احمد خسروشاهی روابط دوستانه و صمیمی با حضرت امام (قدس سره ) از زمان تحصیل در قم داشت ایشان با حضرت امام در درس آیت الله حایری هم دوره بودند و هر وقت آِت الله خسروشاهی به قم می رفتند امام از جمله بزرگانی بود که بلا فاصله به دیدار ایشان تشریف می آوردند .
سرانجام این عالم بزرگوار در تاریخ 28 خرداد 1356 در تبریز به رحمت حق پیوست و توسط مردم غیور و مسلمان آذر بایجان وعلمای اعظام تشییع شد و طبق وصیت ایشان جنازه به مشهد مقدس منتقل و در صحن مطهر مدفون گردید.
آیت الله سید ابوالفضل خسروشاهی
آیت الله سید ابوالفضل یکی دیگر از اعیان فقهی وعلمی برخاسته از این دیار است ایشان در سال 1320 قمری در خانواده زهد وتقوای خسروشاهی به دنیا آمد تحصیلات مقدماتی را در تبریز گذراند وبرای ادامه تحصیل راهی نجف اشرف شد وسالیان درازی را در محضر اساتیدی چون مرحوم مشکینی – مرحوم ایروانی – مرحوم فیروز آبادی ومرحوم حاج سید یونس اردبیلی ودیگر علمای نجف به تلمذ پرداخت پس از بازگشت از نجف همراه برادر بزرگوار خود حاج سید احمد وشهید قاضی طبا طبایی که هر دو مشعل دار مبارزه با رژیم پهلوی بودند شروع به مخالفت با رژیم وهمچنین در راه آگاهی مردم شروع به سخنرانی در مسجد بازار تبریز نمود .
همزمان با تظاهرات مردم تبریز تیمسار مهرداد رئیس ساواک تبریز به دیدار ایشان آمده بود تا توسط ایشان به آیت الله سید احمد اخطار کند که ادامه این روش وتحریک مردم در مسجد وبازار علیه نظام پهلوی قابل گذشت نیست . ایشان گفته بودند وظیفه برادرم ابلاغ حق است واین یک تکلیف شرعی اوست وتشخیص چگونگی آن هم به عهده من وشما نیست ومن فکر نمی کنم که با اخطار شما او از عقاید خود وبیان حقیقت دست بردارد.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی همچنان در تبریز به وظایف روحانی خود می پرداخت تا مریضی بر او شدت یافت ایشان با توجه به مریضی وضعف مفرط نمی خواست تا مسجد بازار تبریز آن سنگر تسخیر نا پذیر خالی بماند به همین خاطر از آیت الله شهید مدنی خواست که به آن مسجد بیاید وایشان نیز مخلصانه پذیرفت وتا روز شهادت در آن مسجد به اقامه نماز می پرداخت.
اشاره شد که درد ورنج وبیماری ایشان ناشی از جلادی الله سیز حسن خان ( حسن خان بی خدا) جلاد رضا خان پنجاه سال تمام در جسم و روح ایشان به یادگار بود تا در سال 1365 شمسی در تبریز به لقای حق پیوست ودر همان شهر به خاک سپرده شد.
آیت الله سید هادی خسروشاهی
نخستین مرکز اسلامی ایران در رم ایتالیا به همت بلند استاد فرهیخته و نویسنده خوش ذوق حجت الاسلام والمسلمین استاد سید هادی خسروشاهی تاسیس شده است ایشان نخستین سفیر جمهوری اسلامی ایران در واتیکان و کشور ایتالیا هستند معظم له ضمن انجام ماموریت های سیاسی محول شده مرکز اسلامی رم را تاسیس کردند که این مرکز منشاء خدمات گسترده ای در جهت تبین تعالیم و مفاهیم عالیه اسلامی بوده و هم چنین به محلی برای مطالعه و تحقیق در ادیان الهی مبدل گشته است تاکنون به همت ایشان در این مر کز اسلامی کنگره ها و اجتماعات مختلفی در مورد مشترکات اسلام و مسیحیت برگزار شده است .
استاد هادی خسروشاهی در اثر آشنایی به زبانهای عربی – فارسی – انگلیسی – ترکی توانسته است تاکنون دهها مقاله تحقیق وچندین کتاب ارزشمند اسلامی را در ایتالیا به رشته تحریر در آورده است ایشان هم اکنون مجله وزین تاریخ وفرهنگ معاصر را به سه زبان عربی –فارسی – انگلیسی به صورت فصلنامه منتشر می سازد وکتب بسیاری به قلم ایشان انتشار یافته است.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
سیری در زندگی و مبارزات مرحوم آیت الله سید هادی خسروشاهی
شیخ سلار دیلمی سندی است بر قدمت تشیع در تبریز
ساختمان دادگاه عمومی خسروشاه کلنگ زنی شد
رییس جمهور بر بالین رهبر معظم انقلاب: عکس
فرمانده حوزه بسیج خسروشاه:دوران دفاع مقدس تمرین و آزمون ایثار بو
جلسه مدیران مدارس منطقه خسروشاه باحضور فرماندار برگزار شد
شعری بسیار زیبا در وصف امام مهربانی ها امام رضا (ع)
افتتاح پژوهش سرای دانش آموزی و مرکز بهبود اختلالات یادگیری امید
جلسه شورای اداری خسروشاه با حضور فرماندار تشکیل شد
بازدید سرزده مدیرکل آموزش و پرورش استان از مدارس منطقه خسروشاه
[عناوین آرشیوشده]