سفارش تبلیغ
صبا ویژن
بهترینِ برادرانت، کسی است که تو را به هدایت رهنمون شود، تقوا نصیبت کند و از پیروی هوای نفس بازت دارد . [امام علی علیه السلام]
 
یکشنبه 89 خرداد 2 , ساعت 8:52 عصر
 
 آقای رئیس جمهور معمولا نطق‌هایش را خودش می‌نویسد. البته درباره محورهای این نطق‌ها مشاوره می‌گیرند ولی در نهایت درباره مطالبی که قرار است ارائه شود نظر شورای مشاورین نیز گرفته می‌شود.
فارس: مهدی خورشیدی دبیر شورای مشاورین ریاست جمهوری به نحوه مشاوره‌ای شورای مشاوران به رئیس جمهور و مباحث مربوط به مشاوران رئیس دولت دهم پرداخت که متن کامل این گفتگو بدین شرح است.

فارس: آقای دکتر خورشیدی ابتدا از دبیرخانه شورای مشاورین رئیس جمهور بگویید؟

خورشیدی: در خصوص ایجاد دبیرخانه شورای مشاورین ریاست جمهوری باید بگویم که اساسا بین مجموعه مشاوران با شخص رئیس جمهور در دولت‌های گذشته ارتباطی مدونی وجود نداشت، اما در دولت جدید تلاش کردیم بین مشاوران و رئیس جمهور ارتباط مدونی را برقرار کنیم. یعنی سعی کردیم با جهت گیری خاصی در راستای تصمیمات ریاست جمهوری این ساختار تشکیل و ساز و کار مشخص برای آن تعریف شود.

فارس: وظیفه دبیر خانه شورای مشاورین ریاست جمهوری چیست؟

خورشیدی: دبیر شورای مشاورین ریاست جمهوری وظیفه دارد تا موضوعات شواری مشاورین را برای آقای رئیس جمهور و موضوعات مدنظر ایشان را برای شورای مشاورین تنظیم کند. ما اکنون قصد داریم در شورای مشاورین کارگروه امنیتی و ... را ایجاد کنیم چرا که در گذشته یکی از معضلات این بود که چون مباحث در کار گروه‌های تخصصی به بحث گذاشته نمی‌شد نتایج مطلوبی در بر نداشت.

فارس: مباحثی که باید شورای مشاورین به آن بپردازند چگونه مشخص می‌شود؟

خورشیدی: بعضا شخص رئیس جمهور در خصوص موضوعاتی خاص مواردی را به شورای مشاورین ارائه می‌دهد تا مسئله‌ی مد نظر را در کار گروه‌ها به بحث گذاشته شود ولی در مواقعی نیز خود مشاورین مسئله‌ای را مطرح می‌کنند. البته پیشنهاد بنده این است که موضوعاتی که قرار است در شورای مشاورین بحث شود توسط خود آقای رئیس جمهور مشخص شود چرا که مشاورین، مشاوران رئیس جمهور هستند و باید در خصوص مسائلی که رئیس جمهور در نظر دارد به وی مشاوره بدهند در این صورت کار آنها کاربردی‌تر خواهد بود.

فارس: مشاورین رئیس جمهور در هفته چند بار با رئیس جمهور دیدار می‌کنند؟

خورشیدی: معمولا هر هفته یا دو هفته یکبار؛ البته به موضوعات دستور کار رئیس جمهور نیز بستگی دارد.

فارس: نطق‌های رئیس جمهور را معمولا چه کسی می‌نویسد؟

خورشیدی: آقای رئیس جمهور معمولا نطق‌هایش را خودش می‌نویسد. البته درباره محورهای این نطق‌ها مشاوره می‌گیرند ولی در نهایت درباره مطالبی که قرار است ارائه شود نظر شورای مشاورین نیز گرفته می‌شود.


فارس: شورای مشاورین در دولت دهم چند جلسه تشکیل داده است؟

خورشیدی: 13 جلسه که البته 5 جلسه اخیر آن را بنده به عنوان دبیر شورای حضور داشته‌ام.

فارس: دقیقا کار شما در شورای مشاورین چیست؟

خورشیدی: بنده حلقه واسط بین رئیس جمهور و شورای مشاورین هستم. یعنی مطالب و پیشنهادات مشاورین را جمع بندی و به صورت کامل خدمت ایشان ارائه می‌کنم.

فارس: معمولا چه کسی به جلسات مشاوران دعوت می‌شوند؟

خورشیدی: وزیر و معاونان وزیر را به کار گروه‌ها دعوت می‌کنیم چرا که برخی اوقات بهتر است نظر وزیر مربوطه در خصوص مسئله‌ای خاص عنوان شود تا باعث ایجاد تناقض نگردد. بستگی به نظر و موضوعات در دستور کار رئیس جمهور دارد که مدعوین از معاونین ایشان هستند تا وزرا و معاونین وزرا.

فارس: هم اینک رئیس جمهور چند مشاور دارد؟

خورشیدی: برخی از مشاوران رئیس جمهور معاونین وزراء روسای سازمان‌های و حتی برخی وزرا هستند. در کل رئیس جمهور حدودا 23 مشاور رسمی دارد.

فارس: شورای مشاورین در خصوص انتخاب مشاورین چه نقشی دارد؟

خورشیدی: مشاوران را خود رئیس جمهور انتخاب می‌کند اما ممکن است که شورای مشاورین نیز به فراخور وظیفه‌ای که دارد مشاورانی را به رئیس جمهور معرفی کند اما رئیس جمهور است که در نهایت مشاورانش را انتخاب می‌کند.

فارس: آیا رئیس جمهور تاکنون مشاور مستعفی هم داشته است؟

خورشیدی: خیر.

فارس: آیا رئیس جمهور مشاورانی دارد که عنوان مشاور نداشته باشند؟

خورشیدی: آقای احمدی نژاد در همه زمینه‌ها مشاور دارد.

فارس: چرا برخی عنوان می‌کنند که احمدی نژاد مشاور پذیر نیست؟

خورشیدی: من به عنوان کسی که از نزدیک با آقای رئیس جمهور ارتباط دارد با صراحت ادعا می‌کنم که اظهار نظرهای مبنی بر مشاور پذیر نبودن آقای احمدی نژاد تنها یک شعار است. چرا که ایشان اعتقاد کامل به مشاوره دارد. مثلا هدفمند کردن یارانه‌ها مصداق مشاور پذیر بودن احمدی نژاد است چرا که در خصوص هدفمند کردن یارانه‌ها باید بگویم که 2 الی 3 سال تمام در خصوص نحوه اجرای آن کار کارشناسی صورت گرفته است و تمام آمارهای که در خصوص هدفمند کردن یارانه‌ها ارائه می‌شود از این جلسات 3 ساله که روزانه حداقل 4 ساعت در مورد آن بحث می‌شد خارج شده است و به نظر من این اظهار نظر‌ها غرض ورزی است.

فارس: شورای مشاورین قبل از سفرهای خارجی رئیس جمهور هم وظیفه تعریف شده‌ معینی دارد؟

خورشیدی: رئیس جمهور قبل از هر سفر خارجی یک کار گروه را موظف به بررسی و مشاور در خصوص آن سفر می‌کند. کارگروه مشاوران رئیس جمهور قبل از سفرهای خارجی در خصوص قرار دادها، نحوه تعاملات و حتی افراد همراه رئیس جمهور در سفر برسی و اظهار نظر می‌کند.

فارس: رئیس جمهور چقدر نظرات مشاوران را می‌پذیرد؟

خورشیدی: تجربه نشان داده است که آقای احمدی نژاد تمامی نظرهای منطقی را می‌پذیرد و اگر قرار باشد نظری را رد کند قطعا برای این کار خود استدلال می‌آورد که گاهی همین استدلال آوردن برای مخالفان هم زمان بر می‌شود. مواد زیادی هم بوده که آقای رئیس جمهور نظر مشاوران را زمانی که بر خلاف نظرش بوده پذیرفته است.

فارس: آیا شورای مشاورین رئیس جمهور در خصوص نوع و رنگ لباس رئیس جمهور در سفرهای خارجی هم اظهار نظر می‌کند؟

خورشیدی: خیر این مسایل به عهده تشریفات ریاست جمهوری است. البته باید گفت که این مسئله پروتکل های خاص خود را دارد و مسئولان تشریفات و دفتر ریاست جمهوری قبل از سفر شرایط را بررسی می‌کنند و در صورت لزوم موارد خاص را به آقای رئیس جمهور اعلام می‌کنند.

فارس: آیا پوشیدن کاپشن برای شرکت‌ در برخی سفرها انتخاب خود احمدی نژاد بود؟

خورشیدی: بله، البته بازتاب‌های جالبی را هم به دنبال داشته است که بعضی از آنها منتشر هم شد. در برخی شرایط هم که لازم باشد آقای رئیس جمهور پوشش خاصی داشته باشد مسئولان مربوط اقدامات لازم را اعمال می‌کنند.

فارس: حیطه مشورت‌ها به رئیس جمهور در چه حوزه‌هایی صورت می‌گیرد؟

خورشیدی: به طور مسلم در حوزه‌های تخصصی؛ در دولت احمدی نژاد اینکه رئیس جمهور و هیات همراهش چگونه بپوشند، بخورند، موهایشان را کدام طرف شانه کنند در اولویت نیست و این بحث‌های محتوایی و تخصصی است که در اولویت‌ برنامه قرار دارد.

فارس: در میان مشاوران احمدی نژاد چه میزان تنوع سلایق وجود دارد؟

خورشیدی: آقای احمدی نژاد ضمن حفظ خط قرمزهای تلاش کرده از تمامی ظرفیت‌ ها و سلایق برای اداره بهتر کشور استفاده کند و اصلا دبیر خانه شورای مشاورین رئیس جمهور با این هدف که از تمامی نظر‌ها را دور هم جمع کند و به رئیس جمهور اعلام کند، تشکیل شده است. الان برخی مسئولان در دولت نهم و دهم، حتی در سطح معاونان وزیر وجود دارند که با آقای احمدی نژاد اختلاف دارند اما رئیس جمهور از آنها برای ادراه کشور استفاده کرده است.

فارس: شورای مشاورین مستقیما زیر نظر چه کسی کار می‌کند؟

خورشیدی: گروه مشاوران مستقیما با رئیس جمهور کار می‌کنند و بر همین اساس نیز شورای مشاوران نظرات خود را به شخص رئیس جمهور منتقل می‌کند.

فارس: برنامه شورای مشاوران نهاد ریاست جمهوری برای آینده چیست؟

خورشیدی: ما به سرعت در حال تشکیل کار گروه‌های تخصصی هستیم و در آینده‌ای نزدیک دبیر خانه‌ی شورای مشاوران را توسعه خواهیم داد. و از نظرات افراد دیگر هم استفاده خواهد شد.

فارس: آیا درست می‌گویند که مشاورین حقوق بالایی دریافت می‌کنند؟

خورشید: واقعا اینکه می‌گویند مشاوران حقوق بالایی می‌گیرند درست نیست چرا که خود آقای احمدی نژاد چنین سیستمی را نه تعریف کرده‌اند و نه اصلا قبول دارند.

فارس: آیا شورای مشاوران در خصوص نحوه ادبیات رئیس جمهور هم به وی مشاوره داده است؟

خورشیدی: شاید در این مورد اظهار نظری صورت گرفته باشد ولی این نوع ادبیات خصوصا در مواجهه با نظام سلطه مربوط به شخص خود احمدی نژاد است.

فارس: آیا رئیس جمهور در سیاست خارجی مشاور خاصی دارد؟

خورشیدی: همه مشاورین نظرات خود را می‌دهند که البته کار گروه خاصی هم در شورای مشاورین برای دیپلماسی و روابط بین الملل در نظر گرفته شده است.

فارس: سطوح علمی مشاورین رئیس جمهور چه میزان است؟

خورشیدی: مشاورین رئیس جمهور از اساتید و اهالی دانشگاه هستند اما بعضا برخی از مشورت‌ها نیاز دارد که مشاورهای کار کشته در خصوص آن نظر دهند، به طور مثال بحث اصناف مشاوری را لازم دارد که مجرب باشد که البته سطوح علمی نیز در انتخاب آنها رعایت شده است و شاید در این خصوصی سطوح علمی ملاک نباشد.

فارس: می‌گویند برخی علما و اساتید اخلاق از جمله مشاورین بدون عنوان رئیس جمهور هستند.

خورشیدی: بله آقای رئیس جمهور از اساتید اخلاق مشاوره می‌گیرد و به نظر من این کار ارزشمندی است که در دولت نهم و دهم صورت گرفته است. شاید برخی از مشاورین خودشان نخواهند که نامشان به اسم مشاور در جامعه مطرح شود و یا اینکه ممکن است خود آقای رئیس جمهور فردی را به عنوان مشاور به جامعه معرفی نکند اما از مشورت‌های آن فرد برای اداره بهتر جامعه استفاده کند.


لیست کل یادداشت های این وبلاگ