سفارش تبلیغ
صبا ویژن
[ و مردى از کارگزاران او کاخى شکوهمند بر افراخت امام فرمود : ] نقره‏ها سر برآورده خود را مى‏نمایاند ، این بنا توانگرى تو را رساند . [نهج البلاغه]
 
سه شنبه 89 اردیبهشت 28 , ساعت 8:17 عصر
خاتمی:حضور دین در عرصه حیات اجتماعی یک شمشیر دو لبه است

 

 اگر به جای اراده معطوف به خیر که در واقع باید محتوای نظام دینی باشد اراده معطوف به قدرت بود آن وقت مشکلات بزرگی فراهم می‌آید.

به گزارش ایسنا سیدمحمد خاتمی در مراسم شام غریبان فاطمه الزهرا(س) گفت: عظمت زهرا را در دغدغه‌های او می‌توان یافت. دغدغه‌هایی که بخشی از آن در بیانات و رفتار او آشکار شد و به نظرم مهمترین دغدغه حضرت زهرا(س) انحرافی بود که احساس می‌کرد دارد ایجاد می‌شود و در نتیجه آن سرنوشت شومی نه تنها برای امت پیامبر بلکه برای تاریخ بشر رقم ‌زده می‌شود.

اهم ادامه سخنان رییس بنیاد باران را در ادامه می خوانید:

  • وقتی به نام دین می‌خواهند وارد حوزه اجتماعی فعالیت ‌شوند و حکومت کنند انحراف باعث نگرانی بیشتر می‌شود؛ چرا که حضور دین در عرصه حیات اجتماعی یک شمشیر دو لبه است.
  • محور دین حق است و زیبایی و عدل و کرامت انسان و عرفان و معرفت و اخلاق.اگر نظم اجتماعی بر اساس این امور که جوهر دین هستند شکل بگیرد معلوم است که چه زندگی زیبایی برای همه انسان‌ها رقم خواهد خورد.
  • این دیدگاه و روال و روش به انسان آزادی می‌دهد و به آزادی انسان لطافت. انسان را بر می‌آورد و هر انسانی از آن جهت که انسان است حرمت می‌یابد، عدل بر جامعه حاکم می‌شود، اخلاق اساس ارتباط افراد با یکدیگر و افراد با حکومت می‌شود.
  • اگر به جای اراده معطوف به خیر که در واقع باید محتوای نظام دینی باشد اراده معطوف به قدرت بود آن وقت مشکلات بزرگی فراهم می‌آید، انسان‌ها در رنج قرار می‌گیرند. در این صورت دین به تعبیر امیرالمومنین پوستین وارونه‌ای می شود که به جای این‌که انسان‌ها را گرم کند آن‌ها را می‌ترساند؛ دل‌زده می‌کند و انحرافات بزرگی ایجاد می‌کند و بسیاری از ناروائی‌ها به نام دین توجیه می‌شود ظلم به جای عدل توجیه می‌شود استیلا طلبی به جای مردم‌داری و مردم‌خواهی تقدس می‌گردد و حتی بیانگران و نمایندگان اصلی دین در سختی و تنگنا قرار می‌گیرند.
  • مگر چقدر طول کشید از آن‌گاه که حضرت زهرا(س) اظهار نگرانی کرد تا آن‌گاه که بر جسته‌ترین انسان زمان و تنها نماینده روح بلند پیامبر(ص) و بیانگر حقیقت دین، حضرت ابا عبدالله(ع) به عنوان خروج کننده علیه حکومت دینی ازپای درآمد؟
  • حضرت زهرا(س) از این نگران بود که این انحراف اگر در اول هم خیلی بزرگ نباشد در آینده مصیبت‌های بزرگی برای بشر ایجاد کند.
  • حضرت زهرا(س) در این مدت کوتاه هم با بیانش و هم با رفتارش این دغدغه‌ها را بیان داشت به خصوص در آن خطبه بلند و بزرگش، نه از نظر کمیت که بلند از نظر محتوا و یکی از شگفتی‌ها و معجزه‌های هستی است آن را آشکار کرد.
  • آن انسان رنجیده، آسیب دیده، غصه‌دار و اندوهناک آمد و فی البداهه در مسجد در حضور مردم این خطبه را با حمد و سپاس خداوند و با عرضه درست حقیقت چهره دین و به خصوص محتوای احکام و ارزش‌های اسلامی ایراد کرد تا نپندارند که اگر ما بر ظاهر پا فشاری کردیم دین داران بزرگی هستیم.
  • دین محتوایی دارد که اعمال و مناسک دینی همچون حج و نماز و روزه باید وجود داشته باشند. این محتوا در بیان کوتاه حضرت زهرا(س) به خوبی مشخص شده است و سپس این‌که این مردم شایسته کدام حکومتند و کدام حکومت شایسته مردم است؟ بحثی که درباره امامت مطرح می‌کند و بعد بیان حق خود که آن را پایمال شده می‌بیند و حق انسان‌ها هم در این خطبه مورد اشاره و توضیح قرار می‌گیرد.
  • مطمئنم حضرت زهرا(س) به خاطر این‌که فدک را به لحاظ مادی از دست داده بود نگران نبود بلکه از این جهت که داشت حق‌کشی می‌شد و این حق‌کشی اگر باب می‌شد، که شد، در سراسر تاریخ مصیبت‌های بزرگی را ایجاد می‌کرد.
  • به همین دلیل وقتی امیرالمومنین(ع) سر کار آمد گفتند آن وقت شما در اقلیت بودید نتوانستید فدک را بگیرید حالا که به قدرت رسیده‌اید آن را احیاء کن آن حضرت فرمود ما را با فدک چه کار؟
  • تکیه روی حق انسانی حقی که نباید ضایع شود، حقی که حکومت باید پاسدار آن باشد و سایر مسائلی که حضرت زهرا گفت، این دغدغه‌های او بود که حضرت را فاطمه کرده است و امروز تجلیل از حضرت زهرا(س) یعنی تجلیل از این ملاک‌ها، این‌که انسان خدا را بشناسد، بنده خدا باشد نه ظلم بکند و نه ظلم بپذیرد،حق و حرمت انسان را نگاه دارد و بکوشد که جامعه آن جامعه اخلاقی و مبتنی بر عدالت باشد.


لیست کل یادداشت های این وبلاگ