سفارش تبلیغ
صبا ویژن
چون کارها همانند شود یکى را بر دیگرى قیاس کردن توانست و پایان آن را از آغاز دانست . [نهج البلاغه]
 
سه شنبه 89 تیر 29 , ساعت 3:41 عصر

 

 در ایران طبق استاندارد، تبخیر 45 لیتر در هر 10 هزار لیتر مجاز است.

روز دوشنبه خبرگزاری‌ها از ماده‌ای صحبت کردند که تا 60 درصد از تبخیر سوخت جلوگیری می‌کند. آمار تبخیر بنزین اگر بدانیم فقط در اتحادیه اروپا  که استانداردهای سخت‌گیرانه‌ای هم دارد به 850 هزار تن در سال می‌رسد، برای بیان اهمیت این موضوع کافی است. در ایران طبق استاندارد، تبخیر 45 لیتر در هر 10 هزار لیتر مجاز است. حال اگر مصرف روزانه بنزین را 70 میلیون لیتر بدانیم به این معنی خواهد بود که هر روز 315 هزار لیتر بنزین تبخیر می‌شود که رقم بسیار بزرگی است. همچنین باید توجه داشت این فقط مقدار مجاز بوده و ارقام واقعی بسیار بیش از این است. با این حساب اجبار در استفاده از فناوری‌های جدید بیشتر از یک توصیه خواهد بود.

شاید از همین رو رئیس سازمان مدیریت بحران کشور چندی پیش نسبت به این موضوع هشدار داده و خواستار استفاده از ماده‌ای به‌نام اکسس شد. حسین باقری خواستار الزامی شدن تجهیز پمپ‌های بنزین‏، باک خودروها و هواپیما به این فناوری است. اکسس که خاصیت ضد انفجاری نیز دارد اینک در بسیاری از کشورها در مخازن حمل سوخت و خودروهای سفارشی و مسابقه‌ای نیز استفاده می‌شود اما در ایران که اتفاقا آمار نامناسبی در زمینه آتش‌سوزی و انفجار دارد، همچنان جایگاهی ندارد.

چندی پیش فرمانده نیروی انتظامی درباره آتش‌سوزی برخی خودروها از تذکر به کارخانه‌های خودروسازی و از سرمایه‌گذاری برای مجهز کردن باک‌ها به مواد ضد انفجار خبر داد. فناوری اکسس‏، اما شاید بتواند علاوه بر باک خودروها، در هواپیماهای مسافری و مخصوصا توپولوف‌ها نیز کاربرد داشته باشد.

 شاید منطقی‌ترین راه در شرایطی که میزان مصرف انرژی داخل بالاست و همچنین انفجارهای گاه و بی‌گاه که در خودروها و مخازن نیز کم نیست و از سویی ورود سوخت‌هایی همچون گاز به خودروها و تعمیر و نگهداری پر خطر آن، بتوان با اندکی هزینه و استفاده از فناوری‌هایی که در داخل وجود دارد، علاوه بر صرفه‌جویی جلوی حوادث را هم گرفت. فقط در مورد اکسس گفته شده با اینکه حداکثر 1.5 درصد از فضای مخازن را می‌پوشاند اما به عنوان مثال در پمپ‌های بنزین می‌تواند از راه جلوگیری از تبخیر در سه سال کل سرمایه‌گذاری را بازگرداند.

به تمام این‌ها اگر مسائل زیست‌محیطی را هم بیفزاییم راهی جز استفاده از فناوری‌های نو نخواهیم داشت. اگر به آمار 315 هزار لیتر بنزینی که هر روز بخار می‌شود نگاهی دوباره بیندازیم و اگر قیمت هر لیتر بنزین را 400 تومان فرض کنیم ـکه البته بیش از این‌هاست- به رقم شگفت 126 میلیون تومان در روز می‌رسیم که به آن بایستی هزینه‌های انفجار و حریق را هم اضافه کرد



لیست کل یادداشت های این وبلاگ