مفاد یک توافقنامه سری امریکا وانگلیس پس از60سال امروز منتشر می شود
مفاد توافقنامه سال 1946 امریکا و انگلیس که دولتهای متحد را به یک شبکه جاسوسی متصل کرد، امروز منتشر می شود. به نوشته شماره امروز روزنامه گاردین در اینترنت: مفاد یک توافقنامه سری که به محور رابطه خاص بین انگلیس و امریکا تبدیل شد امروز با گذشت بیش از شصت سال از امضای ان توسط مقامات نظامی عالی رتبه دو طرف، منتشر می شود.
یک «توافقنامه اطلاعاتی ارتباطاتی انگلیس-امریکا» در شش صفحه موسوم به بی آر یو اس ای که متعاقبا یو کی یو اس ای نام گرفت، این دو کشور را به یک شبکه جهانی استراق سمع متصل کرد که تحت کنترل بزرگترین سازمان جاسوسی انگلیس، موسوم به جی سی اچ کیو، و معادل امریکایی ان یعنی اژانس امنیت ملی امریکا قرار داشت.
مقر جی سی اچ کیو در چلتنهام است و تا سال هزار و نهصد و هشتاد و دو موجودیت رسمی نداشت. ان توافقنامه در مارس هزار و نهصد و چهل و شش در لندن حاصل شد و گرچه وجود ان مدتها قبل فاش شده بود، اکنون پس از درخواست هایی در انگلیس و امریکا در خصوص انتشار اطلاعات، این توافقنامه برای اولین بار منتشر و رسما به ان اذعان می شود. طبق این توافقنامه دو کشور امریکا و انگلیس با مبادله اطلاعات حاصل از عملیاتی شامل رهگیری، رمز گشایی و ترجمه مکاتبات خارجی از جمله«دستیابی به اسناد و تجهیرات مخابراتی» موافقت کردند. در بخشی از توافقنامه که سری ماندن فعالیت های جی سی اچ کیو را تضمین می کرد، گفته شده است:« افشای وجود این توافقنامه برای هر طرف ثالثی مغایر با مفاد ان خواهد بود». اسنادی که منتشر می شود- و از امروز و برای مدت یک ماه به طور رایگان در پایگاه اینترنتی www.nationalarchives.gov.uk/ukusa در دسترس خواهد بود- شامل متمم ها و ضمیمه هایی بر ان توافقنامه است. در این اسناد بر اهمیت این مسئله تاکید شده است که باید افرادی را که به اطلاعات مربوط دسترسی دارند به خوبی درباره حساسیت و ضرورت حفاظت از ان اطلاعات توجیه کرد و هر کسی که از این روشهای جمع اوری اطلاعات مطلع است وظیفه خطرناکی را بر عهده خواهد داشت که ممکن است او را در معرض خطر دستگیری توسط دشمن یا طرف ثالث قرار دهد. اد همپشایر کارشناس عالی رتبه ارشیو ملی می گوید، ان توافقنامه برهه مهمی در ایجاد «رابطه خاص» بین دو متحد طی جنگ دوم جهانی به خصوص در زمینه همکاری های اطلاعاتی بود.
وی می گوید،«همینکه تهدید جدیدی در شرق جای تهدید المان نازی را گرفت، ان توافقنامه مبنای همکاری اطلاعاتی را طی جنگ سرد تشکیل داد.
ان دو کشور-امریکا و انگلیس با پیوندهای مشترک تاریخی، فرهنگی و زبانی- موافقت کردند بر ضد یکدیگر اطلاعات جمع اوری نکنند یا به هیچ طرف ثالثی چیزی درباره وجود این توافقنامه نگویند. توافقنامه یو کی یو اس ای متعاقبا در سال هزار و نهصد و چهل و هشت کشور کانادا و در سال هزار و نهصد و پنجاه و شش کشورهای استرالیا و نیوزلند را شامل شد.
امریکا بر خلاف انگلیس مایل نبود کشورهای مشترک المنافع به عنوان اعضای هم تراز در ان توافقنامه گنجانده شوند و در مواردی مانع از تبادل اطلاعات با انها می شد.
اما با وجود اختلافات موردی، ان شبکه استراق سمع که گاهی «اشلون»خوانده می شد، توسعه یافت.
کشورهای نروژ در سال هزار و نهصد و پنجاه و دو، دانمارک در سال هزار و نهصد و پنجاه و چهار و المان در سال هزار و نهصد و پنجاه و پنج به ان پیوستند.
ایتالیا، ترکیه، فیلیپین و ایرلند نیز از اعضای ان هستند.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
سیری در زندگی و مبارزات مرحوم آیت الله سید هادی خسروشاهی
شیخ سلار دیلمی سندی است بر قدمت تشیع در تبریز
ساختمان دادگاه عمومی خسروشاه کلنگ زنی شد
رییس جمهور بر بالین رهبر معظم انقلاب: عکس
فرمانده حوزه بسیج خسروشاه:دوران دفاع مقدس تمرین و آزمون ایثار بو
جلسه مدیران مدارس منطقه خسروشاه باحضور فرماندار برگزار شد
شعری بسیار زیبا در وصف امام مهربانی ها امام رضا (ع)
افتتاح پژوهش سرای دانش آموزی و مرکز بهبود اختلالات یادگیری امید
جلسه شورای اداری خسروشاه با حضور فرماندار تشکیل شد
بازدید سرزده مدیرکل آموزش و پرورش استان از مدارس منطقه خسروشاه
[عناوین آرشیوشده]