سفارش تبلیغ
صبا ویژن
خدایا! از نادانی ام به تو عذر می آورم و ازسوء رفتارم از تو طلب بخشش دارم . [امام سجاد علیه السلام]
 
یکشنبه 89 تیر 20 , ساعت 9:48 عصر
 
در چند ماهه گذشته بسیاری از نمایندگان و کارشناسان سیاسی خطاب به دولت و شخص رییس جمهور یاد آور شدند که باید بر طبق قانون، قوانین اجرا شود، آنها در این ماجرا بر سخنان امام راحل هم تاکید کردند که "مجلس در امور است"، اما رییس جمهور همچنان می گوید: "مصلحت نیست اجرا شود."

به گزارش سرویس سیاسی «فردا» اجرای صحیح و بدون کم و کاست مصوبات قوه مقننه توسط قوه مجریه موضوعی است که این روزها ذهن نمایندگان ملت را به خود اختصاص داده و آنها را نگران کرده است، عدم اجرای برخی از مصوبات مجلس بنا به مصلحت رییس جمهور تا جایی پیش رفت که احمد توکلی رییس مرکز پژهش های مجلس ضمن انتقاد شدید نسبت به عملکرد رییس جمهور، وی را متهم به برداشت غلط از اصل 113 (رییس جمهور مجری قانون اساسی است) کرد و در عین حال تلویحا به دولتمردان خاطر نشان که باید تمامی قوانین مجلس را بدون چون و چرا اجرا کنید و گرنه به یاد داشته باشید که امضای یک‌سوم نمایندگان مجلس برای استیضاح رئیس‌جمهور کافی است.

در همین رابطه گفتگویی با دکتر محمد جعفر جوادی عضو گروه علوم سیاسی و عضو هیات علمی دانشگاه تهران انجام داده و نظر وی را در خصوص چرایی عدم اجرای مصوبات مجلس توسط دولت و همچنین ضرورت اجرای مصوبات جویا شده ایم.

آقای دکتر این روزها بحث هایی بر سر چرایی عدم اجرای مصوبات نمایندگان توسط دولت مطرح است، به گونه ای که آقای توکلی هم در مجلس صریحا به رییس جمهور هشدار داد که در صورت ادامه این روند، با رای نمایندگان، عدم کفایت وی اعلام می شود. به نظر شما چرا رییس جمهور از اجرای قوانین مجلس به هر دلیلی امتناع می ورزد؟ آیا قوه مجریه فراتر از قوای دیگر است و این حق را در خود می بیند که قانون مصوب کشور را اجرا نکند؟

بر اساس مواد قانون اساسی، حوزه و عملکرد قوا در کشور کاملا مشخص است اما متاسفانه دولتمردان گاها در تفسیر و استنباط قانون دچار اشتباهاتی می شوند که رسیدگی به این اشتباهات و حل آن وظیفه شورای نگهبان است. همان طور که دیدیم در نامه اخیر آقای احمدی نژاد به شورای نگهبان که طی آن مجلس را متهم به تصویب قوانین غیر قانونی کرده بود، شورا از مجلس دفاع کرده و قانونی بودن مصوبات آن را نیز تایید کرده بود.

شما هم در اجرای قوانین حق را به مجلس می دهید؟

از نگاه سیاسی باید گفت که رییس جمهور به دلیل قدرت و نفوذی که در خود می بیند، دچار سوء تفسیر در قوانین شده و بر اثر یک سری شتاب زدگی ها، سخن از عدم اجرای قوانین می کند. اما آقای احمدی نژاد باید علم تسلط به قوانین و آیین نامه ها را در خود تقویت کند.

اما آقای رییس جمهور این توصیه ها را نشنیدند و کماکان سر حرف خود ایستاده اند.

مسئله اجرا و یا عدم اجرای مصوبات به هر دلیلی مبحثی حقوقی است و کسی نمی تواند با زور گویی حرف خود را به کرسی بنشاند؛ ما در جامعه ای هستیم که زندگی بر اساس تعامل آراء است، همچنین در ابتدای مسیر تجربه مردمسالاری هستیم، پس چه از لحاظ حقوقی و چه از لحاظ سیاسی باید قوانین کشور اجرا شود. نباید کار به جایی بکشد دیگران هم جهت تضعیف مجلس به پا خیزند.

مگر گروه هایی هستند که قصد تضعیف قوه مقننه را داشته باشند؟

قطعا، طبیعی است که در هر کشوری گروهی برای تضعیف قوا وجود داشته باشند.

چه گروه هایی در ایران به این کار مشغولند؟

البته نمی شود نام فرد یا گروه خاصی را برد اما گروه های فشار در صدد تضعیف مجلس بر آمده اند و می خواهند به نوعی از اهرم های غیر سیاسی و غیر آشکار در این راستا استفاده کنند.

وظیفه مجلس در قبال این فشارها چیست؟ به چه صورتی می تواند خود را از گزند این عده مصون نگه دارد؟

تنها درایت، دقت و دور اندیشی در راین رابطه کافی است. مجلس باید به هر طریقی جایگاه خود را به لحاظ سیاسی و قانونی حفظ کند. به دلیل اینکه مجلسی ها در مسند قدرت هستند بسیاری از همین گروه ها قصد ضربه زدن به مجلس را دارند.

آقای جوادی به سخنان آقای توکلی در رابطه با اجرای مصوبات مجلس بر می گردم. ارزیابی شما در این خصوص چیست؟ اظهارات این نماینده را قبول دارید که رییس جمهور در اجرای مصوبات کوتاهی می کند و باید جلوی این روند گرفته شود؟

همان طور که گفتم شورای نگهبان بین مشکلات مجلس و دولت فصل الخطاب است. غیر از توجه به وجود شورای نگهبان، باید سخنان حضرت امام را هم به خاطر آوریم که فرمودند "مجلس در راس امور است." حضرت امام هم به شدت به این مسئله پای بند بودند. اختلافاتی در تفسیر قانون به وجود آمده، البته این اختلاف در تفسیر به دولت بر می گردد که تنها راه حل در این زمینه توجه به مرجعی قانونی به نام شورای نگهبان است.


لیست کل یادداشت های این وبلاگ